***ПРАВИЛА НА ФОРУМА***

За всякакви предложения към играта и форума. Временно е включена опцията за премодериране. Тоест преди да се появи преложението Ви, ще мине през одобрение на модератор.
deity
Адмирал (Admiral)
Мнения: 7206
Регистриран: вт дек 07, 2004 4:44 pm
Местоположение: Зук Зук Русафи, Зук Зук ...
Контакти:

***ÏÐÀÂÈËÀ ÍÀ ÔÎÐÓÌÀ***

Мнение от deity » чет мар 09, 2006 12:27 pm

Форум

Общи положения:

Форумът е официален орган на играта Булфлийт.

Никой потребител на форума, както и администраторите и модераторите, не са длъжни да взимат отношение по която и да е тема. Участието във форума става на доброволни начала. Информацията в света на Булфлийт се дава, не се изисква.

1. Писане на кирилица

Екипът на Форума счита за свое задължение да пропагандира употребата на кирилица, респективно всяко отклонение и подриване на тази пропаганда се счита за нарушение. Потребителски оправдания (изложени по каналния ред) по тази точка не се приемат, дори напротив третират се сурово. За хората нямащи възможност да печатат на кирилица е препоръчително да използват http://2cyr.com/.

2. Писане на Нова Тема

2.1. Заглавие на Нова Тема: Заглавието на всяка Нова Тема трябва да е колкото се може по-описателно и съобразено с Форумния раздел в който ще бъде пусната темата. Под "по-описателно" да се разбира употреба на ключови за проблема/въпроса думи, а не изразяване на целия въпрос/проблем в Заглавието и Подзаглавието.

2.2. Дублирана Тема: Когато Потребител прибегне до пускане на Нова Тема, то той трябва задължително да е преминал през "Търсене" и да е напълно убеден, че такава или подобна все още не съществува. Т.н. "crosspoting"или пускане на една и съща (или подобна) тема повече от веднъж се наказва с цялата суровост на точка 7.

2.3. Тематика: Когато Потребител пуска Нова Тема в дадена част от форума, то следва да съобразява текста си с тематичната насоченост на раздела. За всеки конкретен раздел на Форума може да съществуват ясно изразени допълнителни ограничения или други специфични правила (обикновено те са публикувани като "Важна Тема" в началото на форума).

2.4. Автор на Темата: Всеки Потребител, който отваря Нова Тема е нейн автор. Авторът на дадена тема се задължава да определя в отварящия темата текст рамките на дискусията, която ще се води в темата. Това може да е конкретно зададен въпрос (в този случай се рамкира предметът и параметрите на търсените отговори), определяне на проблемна област (задава се обект на дискусията и времеви или други рамки) или друго. Авторът на темата има правото да се обръща към Екипа на Форума чрез Лично Съобщение и да иска промяната или премахването на мнение на Потребител в неговата тема, на основание, че той не е по темата или се отклонява от нея. Екипът преценява доколко искането е основателно и ще взима мерки по своя преценка.

3. Писане на Мнение

Преди да пуснете Ново Мнение по какъвто и да е въпрос, първо се уверете дали то би било от полза за изясняване на въпроса. Мнения от рода "Не знам за кръстовете, ама какво ми трябва за да мога да правя бойни?", са недопустими. Всякакви изкривявания на темата също се наказват и то не само с триене, но и с ограничаване на достъпа до форума.

4. Език и Култура

Дискусиите във Форумите трябва да се водят с уважение към Потребителите и зачитане на правото на друго мнение. Предизвикването на груби спорове и скандали е недопустимо и се наказва. Неетичното, грубо и иронично отношение към други Потребители или трети лица и институции ще бъде премахвано, и подобни действия ще се санкционират. Не могат да бъдат използвани аргументи в спора, които касаят етническата, расова, професионална, сексуална и т.н. ориентация на опонента. Не е желателно в рамките на една и съща тема един и същи Потребител да повтаря еднакви свои мнения без изменения в аргументацията. Повторенията предполагат натякване и желание да се заглуши с викове дискусията. Пускането на дублирани мнения в две или повече Теми е недопустимо и също е наказуемо. Прекомерната употреба на изразни средства (нечленоразделни, междуметия, картинки, емоционални иконки), както и употреба на неаргументирано оцветяване, удебеляване и големи букви - не се допускат.

5. Реклама/Пропаганда*

Изрично забранено e:

5.1. Излагане на идеологии накърняващи даден обект/субект и/или група.
5.2. Целенасочено рекламиране на продукт/идеология/услуга.
5.3. Търсене на помощ срещу определено заплащане.
5.4. Търсене/предлагане/разпространение на всякаква незаконна информация за дадена група/фирма/личност.

6. Изображения*

6.1. Вулгарност/еротика/насилие/расизъм - изображения с подобна тематика (скрита или отявлена). Всякакви подобни надписи, лога, марки, брошури и т.н. се наказват.

6.2. Аватар/Подпис - Трябва да са съобразени с точка 6.1 (както и всички предишни и следващи), да не надвишават 120 пиксела височина. Да не се злоупотребява с възможностите дадени за удебеляване и оцветяване.
* Тези точки от правилата важат и за аватари/информация на съюзи в играта.

7. Правила за модериране и администриране:

Правилата за модериране се отнасят за модераторите (както глобални така и на различните раздели) и администраторите.

7.1. Трябва редовно да посещават форума и да следят за нарушения и злоупотреби с общите правила за ползване на форума!
- да следят темата да бъде в правилния раздел на форума;
- да следят заглавието на темата да съвпада със съдържанието и да е информативно;
- да разделят темите, когато разговорът се промени в различни посоки;
- да внимават да няма дублиране на теми с еднакво съдържание, като ги сливат или насочват създателите на нови теми към вече съществуващите;
- модераторите да осведомяват своевременно администраторите в случаи на злоупотреби от всякакъв вид;
- да почистват темите от ненужни диалози /разговори за ЛС, препирни, неважни за останалите потребители или несвързани с темата мнения/, за да бъдат темите по-информативни и лесни за преглед;
- да заключват теми, развитието на които е необходимо да спре или темата е изчерпана с цел предотвратяване на излишни бъдещи постове;
- да осведомяват потребителите за действията си чрез ЛС или съобщения в проблемните теми в случаите, когато тези действия представляват съществена намеса в съответната тема и биха могли да внесат объркване или неяснота;
- темите в работните раздели на форума се заключват, след като модериращият е напълно сигурен, че проблемът е изчерпан.

7.2.Модераторите модерират теми като слагат подпис в топика с редакцията. Модераторите заключват теми като слагат последен пост защо я заключват. Тема се отключва от модератора който я е заключил, ако има решение на администратор, или ако човека отворил темата и помолил да бъде заключена, помоли да се отключи отново. Във всички случаи отключване на тема се прави с пост защо се отключва темата. Теми заключени поради нарушения се отварят само с разрешение на Администратор.

7.3. Да помнят, че те трябва да са в услуга на играта, играчите и администрацията, а не обратното. Оказването на помощ към играчите и следенето на реда на форума са техни основни задължения. Проявата на неуважение, подигравки и неправомерно използване на дадената им власт е неприемливо (в това число триенето или редакцията на постове на лична основа и когато те не са в разрез с текущите правила).

7.4. По възможност да избягват да спорят с потребителите, основната задача на модератора и администратора е споровете да бъдат решавани бързо и адекватно. Взимането на решения относно модерирането на дадена тема без цялата необходима за това информация, може да доведе до обвинения в пристрастия и потребителите да останат с грешно впечатление. Следователно ако се разрешава казус е добре да се изслушат и двете участващи страни.

7.5. Информация от Модераторската зона не се изнася по никакъв повод. Информация (например ИП адреси), достъпна само за администратори и модератори, не се предоставя на потребители или трети лица.

7.6. Наказание наложено от модератор или администратор може да бъде редактирано от друг член на екипа само след известяване на наложилия наказанието за причината, а още по- добре с консултация с него. Ако наказаният се интересува за причината може да бъде насочен към модератора наложил наказанието и бъдеща намеса в създалата се ситуация е недопустима. Модераторът или администраторът наложили наказанието са длъжни да дадат обяснение на провинилият се член на форума, ако такова им бъде поискано. Ако разумно и изчерпателно обяснение вече е дадено следваща комуникация не е необходима или задължителна. При заключване или преместване на тема е задължително да се остави подпис с информация кой и по каква причина е модерирал темата. Изключения са очевадно спам/просташки теми, които нямат нужда от коментари.

7.7. Желателно е да не се редактират теми, които вече са модерирани от друг модератор. Разбира се, ако в негово отсъствие във въпросната тема има нарушения- може тя да бъде заключена, до намесата на отсъстващият модератор който в последствие да прецени какво ще са бъдещите му действия.

7.8. Ако в дадена ситуация модераторът се двоуми какво да предприеме – по-добре да се допита до по- опитните си колеги. При неразбирателство между модератори спора в публичното пространство е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕН. За разрешаване на ситуацита трябва да бъде уведомен администратор, който в задължителното присъствие на двете спорещи страни трябва да вземе съответните решения.

7.9. Модераторите и администраторите трябва да почистват темите от излишни мнения, да покачват warn level при необходимост и в краен случай да поставят бан на провинилите се потребители.

7.10. Администраторите на вселени имат решаващ глас в разделите на съответната вселена.

7.11. Нови модератори се избират само с кворум от гласовете на трима Администратори. Избора на нови администратори става само от Root Администратор. същите условия важат и за премахване на права (модераторски и административни).

8. Действия на Екипа на Форума при нарушаване на Форумните Правила:

Всеки нарушител на някое от тези правила може да бъде санкциониран чрез редакция или изтриване на тема, мнение или част от мнение, без предупреждение от Екипа на Форума. На нарушители, упорстващи в своята заблуда по отношение на Форума и неговата мисия, ще бъде изпращано еднократно предупреждение като лично съобщение или повишаване на "Предупредителното Ниво" (Warn %) и след това те ще бъдат лишавани от Потребителски права за определен период или спрямо тях ще бъдат предприемани други административни мерки по преценка на Екипа на Форума.

Всеки Потребител се задължава да спазва тези правила чрез регистрацията си във Форума. Разбира се, участието във Форумите е доброволно, така че Екипа на Форума, приема за даденост, че съответният Потребител се е запознал с правилата и се самозадължава да ги спазва.

9. Раздел Предложения

Преди да направите ново предложение моля уверете се, че такова не е било направено от друг играч.

Както в останалите раздели, то и тук, описателните заглавия са задължителни. Колкото е по издържано предложението Ви и колкото повече е стилистично оформено, толкова е по-голям шанса да му бъде обърнато внимание. Предложението ви трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде придружено от анкета с ясни и конкретни възможни отговори. Ако предложението ви бъде отхвърлено чрез анкетата от останалите играчи то автоматично отпада вероятността да бъде реализирано. Ако анкетата ви има положителен резултат предложението ще бъде коментирано с разработчиците на играта и евентуално може да бъде реализирано за следващия рестарт. Подчертавам, ако предложението ви е получило одобрение от играчите, разбирайте 100% сигурност че ще бъде осъществено. Всички теми които не отговарят на тези изисквания ще бъдат заключвани и в последствие изтривани.

10. Раздел Докладвай за БЪГ

В заглавието на темата задължително се описва точно за какво става дума (ПРИМЕР: Изчезнали кораби в полет, Не получих доклад, Не успявал да си вляза в акаунта) и В ОПИСАНИЕТО НА ТЕМАТА се описва ВСЕЛЕНАТА за която се отнася проблема. Теми не отговарящи на тези условия ще бъдат заключвани и няма да им бъде отговаряно.
Последна промяна от deity на чет апр 10, 2008 2:50 pm, променено общо 1 път.
[color=#FFCC00][b]
RiverRun (13:26:43 2/02/2007)
както не разбирам поезията така и теб

Пух (22:35:28 3/08/2006)
Това е само за пред хората ... админките по начало не са от Земята.

death_row (01:02:13 27/02/2007)
Казали са ми, че направо можеш да убиеш някой през пс-то...

GENERALISIMUS (17:23:41 31/07/2007) ...като видя да обясняваш нещо ме побиват тръпки :)[/b][/color]

Отговори

Върни се в “Предложения”